10 cara mudah untuk menjadi lebih bertenaga dan 0% lesu (Bahagian 2)

Entri ini merupakan entri sambungan 10 cara mudah untuk menjadi lebih bertenaga dan 0% lesu (Bahagian 1).

6Ambil sebiji pil multivitamin setiap hari
Kebanyakan pil multivitamin mengandungi komponen B-vitamins (atau B-complex). Komponen B-vitamins ini penting dalam meningkatkan metabolisma sel dalam menggunakan karbohidrat sebagai sumber tenaga (meningkatkan lagi kadar pembebasan tenaga).


7Rajin-rajinlah berjalan
Jika anda merasakan kejatuhan tenaga dan menghampiri lesu ketika di rumah mahupun di pejabat, berhentilah daripada tugas yang anda lakukan buat sementara waktu dan berjalanlah seketika. Berjalan-jalan selama 10 minit mampu meningkatkan kembali tenaga anda (memastikan darah kembali beredar dan mengangkut oksigen keserata sel-sel tubuh dengan lebih teratur) dan kecergasan dalam diri anda akan berkekalan sehingga 2 jam yang seterusnya.

8Bersenam
Selain daripada meningkatkan pengeluaran tenaga dan metabolisma, tahukah anda bahawa senaman juga merupakan anti-depressant yang berkesan dalam menangani stress? Ya, anda tidak perlukan coklat untuk menangani stress sebenarnya, kerana badan juga akan merembeskan serotonin (anti-depressant) menerusi senaman. Seimbangkan di antara senaman berasaskan kardio dan senaman berasaskan kekuatan. Selain lebih menyihatkan, anda juga akan berasa lebih ceria dan gembira selepas bersenam. Coklat? Tak perlu dah.

9Konstruk plan/perancangan
Bekerja sehari suntuk memang memenatkan, tambahan kerja-kerja yang bertimbun di pejabat mampu membuatkan anda stress (stress adalah amat sinonim dengan kelesuan). Maka dengan itu rancanglah sesuatu yang menghiburkan yang boleh dilakukan ketika pulang dari kerja atau ketika hujung minggu. Jadikanlah ia sebagai masa gembira anda. Sebagai contoh, aku jadikan blogging ini sebagai aktiviti yang menghiburkan untuk melepaskan tekanan selepas bekerja disamping menyampaikan sesuatu yang aku tahu berkenaan dieting, kesihatan dan gaya hidup.


10Power nap
Tahukah anda bahawa tidur sebentar ketika penat bekerja mampu mengembalikan tenaga yang diperlukan untuk menghabiskan saki baki kerja untuk hari tersebut? Ini kerana keletihan menghadap komputer sepanjang hari bukan sahaja memberi kesan kepada mata, tetapi juga kepada otak. Dengan power nap, anda sebenarnya merehatkan mata anda buat seketika disamping memastikan bekalan oksigen sampai ke otak. Waktu power nap yang sesuai adalah ketika selepas makan (waktu tengahari), dan dilakukan dalam tempoh tidak lebih dari 30 minit.

Comments

 1. By Rin

  Reply

 2. By toffee

  Reply

 3. By ♥cutebabygirl♥

  Reply

 4. By Joy Kalonas

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *