#bersenamitubagus No.3 – Bexlife Tabata Modification [Sharini]

Sepanjang tempoh Bulan Bersenam Bersama SS ini, anda semua dijemput untuk berkongsikan jenis senaman yang anda praktikkan di rumah, di taman, atau di gym. Entri kali ini ditulis oleh saudari Sharini, yang mana beliau berkongsikan 2 senaman kegemaran beliau yang mudah untuk dipraktikkan sesiapa sahaja di rumah (Bexlife Tabata Modification dalam entri ini, senaman kedua iaitu “BodyRock” akan dibincangkan dalam entri akan datang). 

 

Salam perkenalan..

aku baru je masuk group ni dan sangat tertarik ngan kempen Bulan Bersenam Bersama SS ni..hehe. I’m not an expert, but i’m sharing this because i am truly believe that Bersenam Itu BAGUS!

Seriously when i was 85kg, i tried so many ways to lose weight.. sebut je apa nama ubat kurus, sume aku dah try..

But then, bila lose weight, its just the water weight, and i gain weight when i stop the medication.

Lastly, when i start working out, i SLOWLY see some results. berat turun slow2..stamina getting better..baju makin selesa

Apa sebenarnya yg penting dalam hidup korang? healthy, or just skinny? panjang pulak cite..haha citer lanjut journey aku bleh check it out at my blog

Dari gemok (85kg), kurus (60kg) , pregnen (85kg), beranak (75kg) smpai skang..tgh berusaha menurunkan berat lagi..baru smpai kat 68.2kg

 

anyway, let start our Workout!

 

if anyone ask me what’s the simplest, shortest workout u can do when u dont have much time?

I would say TABATA and BODYROCK. they just take about 12mins to 15mins.and it burns fat. seriously ;)

 

TABATA

TABATA ni biasanya 4mins jer 1 rounds..

3-4 workout 1 rounds

so kene ulang 3 rounds to get 12mins

20 saat effort, 10 saat rehat (senang kan)

but give ur maximum effort utk dapat kesan maximum

 

my fav tabata adalah drpd Bexlife

simple and easy to follow..

contoh vidz adalah seperti dalam link ini.

Lose Weight Burn Belly Fat 15 mins workout :

1. Dynamic Squat – Squat, touch lantai, lepas tu lompat

2. Mountain Climbers – Plank, naikkan lutut ke arah dada mcm memanjat

3. Jump Lunges – Lunges, pastu jump tukar leg side

4. Burpees – u know how to do burpees ;)

untuk workout ni..

20s effort/10s rest 4 w/o= 2 mins

ulang 6 rounds untuk dpt 12mins..

3mins lagi utk rest between the rounds

.:Berjumpa lagi di Senaman seterusnya, berkenaan BodyRock exercise pula:.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *