Myths Archive

Yang Tersurat dan yang Tersirat (Bahagian 3)

“Isk.. banyak betul ‘mitos zaman moden’ dalam kepala atuk ni, sampai tak tahu nak mulakan yang mana satu, isk, isk, isk..” “Apa susah atuk.. atuk mulakan saja dengan Bismillah..” 8 – Lemak dan Otot Tersurat: Ramai yang anggap kalau kita turun berat badan sebanyak 2kg, maksudnya kita hilang lemak sebanyak 2kg. Dan Kalau kita naik

Yang Tersurat dan yang Tersirat (Bahagian 2)

Hari tu dah cerita ‘mitos zaman moden’ (klik sini untuk baca) yang lebih berkisar pasal makanan, sekarang ni aku nak cerita pula ‘mitos zaman moden’ yang lebih menjurus kepada aktiviti fizikal.. haa, mau dengar? Mari, atuk nak cerita… 5 – Wanita dan Weight Training (Work-out) Tersurat: “Eeee! tak mau la I angkat besi-besi ni! Nanti

Yang Tersurat dan yang Tersirat (Bahagian 1)

“Buy 1 get 1 for free.. very low fat, low fat very much!” Dalam dunia ni banyak betul mitos yang pelik-pelik. Mak (dan nenek di Sarawak) pernah berpesan masa aku kecil supaya jangan menunding jari tepat ke arah pelangi, kalau tak nanti jari telunjuk tu jadi buruk. Bila aku datang semenanjung, cikgu kat sekolah rendah