Entri Istimewa ke-100: Transformasiku..

Sejak beberapa tahun yang lalu, aku adalah seorang yang obese tahap 1. Ejekan, sindirin dan teguran nakal daripada gadis-gadis, jiran tetangga, dan rakan-rakan sendiri yang tercalit pada wajah aku sedari alam sekolah rendah lagi pastinya tidak akan pernah luntur dari ingatan aku, mungkin sampai bila-bila.

Foto-foto juga tidak pernah berbohong.

Umpama seketul lemak yang sedang duduk. 110kg.

Humpty Dumpty sat on a wall..
Masih mampu mendaki ke puncak bukit larut meskipun Obese. Tak percaya? He..he..he..
Memikirkan sesuatu.. makanan barangkali?
Sering dianggap sebagai “wanita” oleh segelintir mereka yang nakal.
Kerana apa? Kerana Kariena?

Tanggal Februari 2009, bermulalah transformasi tubuh yang aku cari sejak sekian lama. Aku mempelajari hal berkaitan kalori, mula mengira kalori makanan yang diambil, dan berkunjung ke gym secara berterusan. Namun ilmu berkenaan pemakanan dan senaman yang ada pada aku ketika ini adalah sangat cetek.

Secara jujur, aku tidak pernah menumpukan langsung akan jenis, dan jumlah/nisbah karbohidrat mahupun protein yang diambil. Malah, pada ketika ini aku masih mengambil makanan berlemak disamping makanan ringan dalam jumlah yang terkawal. Apa yang aku lakukan ketika ini hanyalah 2 perkara, iaitu pantau jumlah kalori yang diambil dan bersenam secara berterusan TANPA aturan atau teknik yang betul.

April 2009, musim bunga di Rochester, NY. 90kg (turun 20kg).
May 2009, persembahan malam graduasi di R.I.T. 88kg.
May 2009, Graduation day (di Malaysia dikenali sebagai konvokesyen), bersama Dr. Lawlor. 88kg.
September 2009, Kuala Perlis. 75kg (turun 35kg)

Setelah hampir 10 bulan menjalani program weight loss, akhirnya aku berjaya menurunkan 40kg berat badan, penurunan secara purata hampir 1kg setiap minggu. Namun, seperti yang aku ceritakan sebentar tadi, aku sebenarnya telah terlupa akan beberapa perkara penting. Aku perhatikan tubuh aku di cermin, ternyata sudah kurus. Namun apabila disukat Body Fat %, aku agak kecewa kerana julatnya masih pada sekitar 17%, sedangkan matlamat aku adalah untuk memiliki peratusan lemak badan pada sekitar 10%.

Aku teliti pada beberapa bahagian tubuh aku, dan tenyata masih terdapat sisa ‘lemak’ yang masih terkumpul di beberapa tempat, atau bahasa popularnya ‘flabby‘. Rupa aku kini tak ubah seperti seorang “skinny-fat“. Sisa-sisa lemak ini harus disingkirkan, namun apa yang harus aku lakukan? Bukankah aku sudah kurus? Bukankah aku sudah mencapai BMI normal 23?

April 2010. Kurus tetapi… 68.8kg (jumlah penurunan keseluruhan 41.2kg)

Maka pada bulan April 2010, bermulalah fasa transformasi tubuhku yang kedua. Aku perlu menaikkan kembali berat badan aku kepada beberapa kilogram. Mungkin ramai yang tertanya-tanya, apa rasionalnya aku menaikkan kembali berat badan? Bukankah aku patut meneruskan sahaja program weight loss yang aku lakukan sebelum ini?

Ini jawapan aku. Untuk membakar lebih lemak, kita memerlukan otot, kerana dengan otot sahajalah, kesemua sisa lemak badan yang terkumpul dapat dimetaboliskan (metabolized). Secara teorinya, lebih banyak otot yang kita miliki, lebih tinggi kadar metabolik yang alami, maka lebih pantas dan lebih mudah untuk kita membakar lemak. Dan untuk mendapat lebih jisim otot (muscle mass), apa yang kita perlukan hanya satu iaitu menambah berat badan kepada beberapa Kg, namun haruslah pada kadar yang betul (dalam 1-2kg sahaja sebulan) supaya dapat meminimakan pertambahan lemak, disamping senaman yang berterusan, diet yang betul, dan rehat yang mencukupi.

Hasilnya, pada Ogos 2010, aku akhirnya berjaya menambah berat badanku sebanyak 6.5kg. Lebih menggembirakan, apabila diperhatikan diriku di cermin, tidak banyak definisi otot yang lari, menunjukkan aku berada pada landasan yang betul (jika definisi otot ‘hilang’, itu menunjukkan otot sedia ada sudah diselaputi lemak, dan kenaikan berat badan seperti ini adalah disebabkan oleh lemak).

Jun 2010. 72kg.
July 2010. 74kg.

Sehingga saat ini, aku masih meneruskan usaha aku untuk menurunkan lagi paras lemak dalam badan aku, dan usaha ini mungkin mengambil masa sekurang-kurangnya 1 hingga 2 tahun lagi, berdasarkan faktor diet dan tempo senaman yang aku jalani kini.

Mungkin ada yang fikir 2 tahun itu suatu jangka masa yang lama, sedangkan ada segelintir individu yang mampu melakukan tranformasi tubuh hanya dalam 8 bulan sahaja. Namun aku berpegang pada satu prinsip: “biar lambat, asalkan selamat dan konsisten“. Aku fikir semua yang aku lakukan ini adalah untuk jangka masa panjang, kerana aku ingin kekal sihat dan cergas bukan sahaja untuk tempoh 2 tahun, tetapi biarlah berkekalan sehingga ke anak cucu.

Aku percaya, tiada apa yang mustahil dalam dunia ini. Gaya hidup, diet, dan kadar metabolisma, semuanya terletak di tangan anda. Ilmu itu ada di mana-mana, tidak semestinya di Susu Sejat sahaja. Apa yang diperlukan kini hanyalah keazaman, disipilin dan sedikit sokongan moral dan tunjuk ajar daripada mereka yang memahami.

… dan Susu Sejat sentiasa memahami anda semua, kini, dan selamanya.
Maka apa yang ditunggu lagi? Ayuh berubah bersama SS!!

Comments

 1. By Wahida Jumaat

  Reply

 2. By Joy Kalonas

  Reply

 3. By i-SYA

  Reply

 4. By aqmar

  Reply

 5. By Live. Love. Laugh.

  Reply

 6. By Joy Kalonas

  Reply

 7. By Justiffa

  Reply

 8. By Anonymous

  Reply

 9. By Joy Kalonas

  Reply

 10. By Anonymous

  Reply

 11. By Joy Kalonas

  Reply

 12. By Anonymous

  Reply

 13. By ichi

  Reply

 14. By Joy Kalonas

  Reply

 15. By Anonymous

  Reply

 16. By Joy Kalonas

  Reply

 17. By Anonymous

  Reply

 18. By Joy Kalonas

  Reply

 19. By i-SYA

  Reply

 20. By Joy Kalonas

  Reply

 21. By LaiLaMajNuN

  Reply

 22. By Joy Kalonas

  Reply

 23. By Aisyah Sharif

  Reply

 24. By Joy Kalonas

  Reply

 25. By iM

  Reply

 26. By Joy Kalonas

  Reply

 27. By lady fafa

  Reply

 28. By Makiqa

  Reply

 29. By Joy Kalonas

  Reply

 30. By Anonymous

  Reply

 31. By Joy Kalonas

  Reply

  • By eliza

   Reply

 32. By devoted lily♥

  Reply

 33. By Joy Kalonas

  Reply

 34. By waen

  Reply

 35. By Bob Merley

  Reply

 36. By enni_amat

  Reply

 37. By coffeecart

  Reply

 38. By Nurhasyati Abdullah

  Reply

 39. By lurvoizra

  Reply

  • Reply

 40. By flibuddie

  Reply

 41. By Captain

  Reply

 42. By ryena

  Reply

  • Reply

 43. By zety91

  Reply

 44. By nik wany

  Reply

  • Reply

 45. By nhm

  Reply

  • Reply

 46. Reply

  • Reply

 47. By saky

  Reply

 48. By faisya

  Reply

  • Reply

 49. By badrol

  Reply

  • Reply

  • By badrol

   Reply

 50. By Doreen

  Reply

 51. By needa

  Reply

 52. By emus

  Reply

 53. By Shah

  Reply

 54. Reply

 55. By faizal

  Reply

 56. By gaga

  Reply

 57. By kynn

  Reply

 58. By sally

  Reply

  • Reply

 59. By mayo

  Reply

 60. Reply

 61. By June Aida Harris

  Reply

 62. Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.