Mister Potato Rice Crisps: Review

“Haa.. mari kita mula membandingkan maklumat pemakanan..”

“Hah?? Biar betul kandungan Mister Potato Rice Crisps ni!”

Sebentar tadi aku ke Tesco untuk membeli bekalan multivitamin yang sudah kehabisan. Sambil-sambil tu, aku berjalan-jalan juga menuju ke ruangan snek, kerana tiba-tiba aku teringat iklan Mister Potato Rice Crisps yang aku lihat di Nuffnang ads dan juga terdengar di radio arus perdana baru-baru ini.

No added MSG, 20% Less Fat, Cholestrol & Trans Fat Free, No Artificial Colouring.

Itulah yang didakwa oleh Mamee. Namun, setelah aku meneliti maklumat pemakanan pada beberapa perisa Mister Potato Rice Crisps, aku dapati kandungan lemaknya (beserta kalori) adalah lebih kurang sama sahaja dengan Mister Potato Chips (biasa) yang lain.

Untuk lebih adil, aku buat perbandingan berikut di antara Mister Potato Rice Crisps Flame grilled BBQ dengan Mister Potato Barbecue (kedua-duanya dilabel dengan warna biru pada peknya), berdasasarkan jumlah hidangan yang dicadangkan.


Anda lihat perbezaannya? Besarkah perbezaannya?

Satu-satunya perkara signifikan yang selari dengan apa yang didakwa ialah kandungan sodium (Natrium) produk ini hampir 50% kurang daripada Mister Potato yang biasa, mungkin disebabkan tiada penggunaan MSG (highlight warna torquise). Malahan, aku sudah merasa sendiri produk ini dan ternyata, ianya kurang ‘perasa’, kurang ‘masin’ dan manisnya juga terasa sungguh jauh berbanding Mister Potato biasa. Mungkin produk ini sesuai buat mereka yang inginkan sesuatu yang kurang masin. Malah, teksturnya juga sedikit keras berbanding produk Mister Potato yang biasa, mungkin kerana bahan asasnya adalah nasi (rice).

Walaubagaimanapun, secara keseluruhan aku beranggapan produk ini sama sahaja seperti makanan-makanan ringan lain yang terdapat di luar sana. Boleh diambil, tetapi haruslah berpada-pada. Aku petik kata-kata seorang penulis daripada majalah Men’s Fitness, iaitu (aku dah translate) “sekiranya ingin memilih produk makanan yang telah diproses, elakkan memilih produk yang terdiri lebih daripada 5 ramuan”.


P/S: Kredit kepada Mr. Conteng Conteng yang bertindak sebagai jurugambar di Tesco.

Comments

 1. By Hapiz Rahman

  Reply

 2. By Joy Kalonas

  Reply

 3. By hudhud

  Reply

 4. By edda(",)

  Reply

 5. By Joy Kalonas

  Reply

 6. By fadhlihamdan

  Reply

 7. By Joy Kalonas

  Reply

 8. By toffee

  Reply

 9. By Joy Kalonas

  Reply

 10. By Anonymous

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *