Rekod apa yang anda makan – leceh atau berkesan?

Ramai pembaca dan follower saya beritahu, mereka tak suka merekod makanan yang mereka ambil. Mereka lebih sukakan cara ‘quick-fix‘ yang hanya perlu diikuti. Contohnya, duplicate (bukan replicate) kembali menu makanan / diet orang lain yang sudah berjaya (apa yang dia makan).

Saya tak menyalahkan 100% amalan duplicate diet orang lain yang dah berjaya, tetapi masalah timbul apabila si ‘penceduk’ ini gagal untuk adaptasi diet tersebut dalam gaya hidupnya.

Contoh menu diet yang berlegar di Internet

Contoh menu diet yang berlegar di Internet

Contoh paling mudah, seorang perempuan bernama Senah (nama klasik melayu ni) nak berdiet untuk kurus. Di carinya salad-salad dan makanan ‘superfood‘ di ceruk-ceruk Tesco dan Cold Storage. Sedangkan di belakang rumah dia ada saja apek jual kang kung dan bak choy.

Korang semua faham kan maksud saya…. (kalau tak faham juga, baca sini).

Berbalik kepada isu sebenar, iaitu leceh untuk merekod makanan, adakah ia juga bermaksud mencatat makanan yang diambil itu suatu tindakan yang sia-sia?

food-log2

Satu kajian yang pernah diterbitkan pada 2008 menerusi American Journal of Preventive Medicine merumuskan yang habit mencatat makanan yang diambil berupaya membuatkan seseorang yang hendak menurunkan berat badan untuk turun lebih KG, berbanding mereka yang tidak merekod dan memantau apa yang mereka makan.

Kajian ini mendapati, mereka yang merekodkan apa yang dimakan setiap hari didapati mengalami penurunan berat badan hampir 2 KALI GANDA berbanding individu yang hanya merekodkan apa yang dimakan sehari/sekali sahaja dalam seminggu.

Penyelidik yang terlibat, Dr. Victor Stevens (dari Kaiser Permanente Center for Health Research in Portland) percaya hal ini berlaku disebabkan oleh “peningkatan tahap kesedaran akan dari mana datangnya lebihan kalori itu”.

Mereka yang jarang atau tidak merekodkan apa yang mereka makan tidak akan menyedari akan kewujudan lebihan kalori ini apatah lagi jika ianya adalah kalori tersembunyi.

diari

“Food diary might make someone realize that he or she is eating 1,000 calories at lunch and set a goal to trim lunches” Dr. Victor Stevens.

Mungkin ada yang tertanya, apakah maksud “kesedaran” yang di dakwa oleh Dr. Stevens ini? Di sini saya kongsikan 2 post yang pernah saya post di Facebook Susu Sejat suatu ketika dahulu. 2 post ini merupakan contoh terbaik apa yang dimaksudkan oleh Dr. Stevens ini.

Post 1

Post 2

Justeru bagaimana untuk merekod makanan yang di ambil?

Yang ini secara asas saya pecahkan kepada 2 komponen. Pertama sekali, kena tahu berapa keperluan kalori anda (DCR) dan kedua, kena tahu cara untuk menguruskannya. Untuk syarat no.1 ini, saya sudah curahkan dengan panjang lebar dalam blog ini, tetapi sekiranya anda adalah pembaca baru, saya sarankan anda masuk dua link di bawah.

Entri untuk orang baru (menurunkan berat badan)

5 Syarat untuk turunkan berat badan

Setelah memahami, komponen pertama, tiba pula kepada komponen kedua iaitu menguruskan ambilan kalori.

Terdapat beberapa platform yang boleh digunakan dalam memantau ‘trafik kalori’ ini. Anda boleh mencuba berbagai apps percuma yang menawarkan perkhidmatan ini seperti Lose it! dan My Fitness Pal. App ini boleh dipasang dalam gadget mudah alih yang menggunakan peranti Android atau IOS.

Untuk lebih klasik, anda juga boleh menggunakan planner harian fizikal yang mudah dibawa ke mana-mana seperti Diari Diet yang dikeluarkan oleh sususejat.com (sehingga entri ini ditulis, masih ada stok lagi dan sesiapa yang berminat boleh membuat tempahan).

Nota: Seperti yang dijanjikan, e-book percuma “Sampel Food Log 1 Minggu” sudah 90% saya siapkan. Inshaa Allah e-book tersebut boleh di muat turun mulai minggu hadapan. Nantikan perkembangan selanjutnya dari saya di Page Facebook ya.

Comments

  1. By Kez

    Reply

  2. Reply

  3. By Zakri

    Reply

  4. Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *