Sindrom Pasca Raya

Berakhirlah sudah Ramadhan dan Raya, dan yang tinggal kini hanyalah liku-liku kehidupan yang harus kita tempuhi sebelum menjelangnya beberapa lagi perayaan utama seperti Deepavali, Hari Raya Haji, dan Krismas. Tidak terlupa juga cuti sekolah yang bakal menjelang beberapa bulan lagi, dan kehadirannya tidak sah jika tidak disusuli dengan musim kenduri.

Namun buat sementara ini tidak perlulah kita risau akan kehadiran perayaan-perayaan tersebut, yang perlu kita risau kini ialah keadaan kita sekarang. Rata-rata jika ditanya pasti bersetuju yang mereka telah mengalami kenaikan berat badan sejak seminggu yang lalu. Tidak kurang juga yang mengalami pertambahan berat badan sejak Ramadhan lagi, dan kenaikan sebegitu tidak lain dan tidak bukan adalah disebabkan oleh lemak. Ada semak Body Fat % anda sebelum Ramadhan dan selepas raya?

Aku sedar ramai yang panik dengan masalah ini, mungkin ada juga yang menyalahkan Ramadhan itu sendiri kerana Ramadhan dan puasa itu telah mematikan perjalanan diet dan latihan (weight training). Jangan.. jangan sesekali menyalahkan Ramadhan. Dan ingat, masalah ini bukanlah masalah besar pun. Ia boleh diatasi dengan mudah, dan anda boleh kembali kepada diri anda yang sebelumnya jika anda mengikuti 3 langkah mudah ini.

1 Setkan matlamat untuk tingkatkan kadar metabolisma
Kadar metabolisma yang jatuh ketika Ramadhan itu harus ditingkatkan kembali. Antara cara-caranya ialah makan dengan lebih kerap (rujuk entri SS sebelumnya), lakukan senaman rintangan dengan lebih kerap, dalam 3-4 kali seminggu (seperti weight training, push up, sit up), dan makan 1-2 biji telur setiap hari (makan dengan telur kuningnya sekali). Anda juga boleh merujuk kepada topik berkenaan metabolisma untuk lebih tips berkenaan cara-cara untuk meningkatkan metabolisma. Rujuk ruangan soalan-soalan lazim di sebelah kiri blog.

2 Kalori defisit dan diet
Naik berat badan sebanyak 2kg? Tidak menjadi masalah. Cuba wujudkan defisit kalori sebanyak kira-kira 500-600kcal, dan daripada situ anda akan mengetahui kuota kalori yang anda perlukan untuk turun berat badan (rujuk ruangan ‘kelas kalori’ untuk lebih lanjut).

Diet, yakni cara pemakanan anda juga penting. Jangan sesekali tinggalkan nasi. Aku tak faham kenapa begitu ramai yang takut kepada nasi. Rasanya dah berbuih mulut ini menegur, nasi tu bukan penyebab kegemukan. Kita perlukan carbs untuk turunkan lemak. Anda tak makan carbs, dan tanpa senaman weight training, maka anda akan turun kedua-duanya (otot dan lemak) dan itu akan membawa kepada rupa skinny fat. Juga paling penting, jangan abaikan protein. Ada sesetengah personal trainer akan menasihatkan anak muridnya agar makan lebih protein berbanding carbs. Namun bagi aku, jika jumlah carbs dan protein itu sama jumlahnya sekali pun tidak menjadi masalah. Pokoknya, jangan sesekali abaikan protein.

3Jadi lebih aktif
Anda pasif ketika Ramadhan? Maka selepas Ramadhan ini, anda perlu menukar sifat itu kepada AKTIF. Banyakkan bergerak, tunjukkan yang diri anda bertenaga. Kalau anda dah cuba tetapi tak bertenaga juga, itu bererti badan anda kekurangan nutrien dan anda perlukan supplemen Multivitamin. Jangan jadi seperti sesetengah individu yang mencari kopi dan minuman tenaga berkafein (seperti… anda tahu jenama-jenama itu kan), kerana kesan kafein ini hanya sementara dan ia lebih mendatangkan keburukan sebenarnya. Banyak kesan sampingan.

Rasa-rasa anda boleh ikut 3 langkah ini? SS jamin 200% anda akan berada pada diri anda sebelum berpuasa (dari segi rupa dan stamina) dalam masa tidak sampai 1 bulan. Cubalah.

Ni anak menakan che.. dok Kuola Perlis nun. Nama dia ‘mika mika’. Mak dia suruh aku blog tentang diet kanak-kanak pula lepas ni… Alahai.

Comments

  1. By dilla molly

    Reply

  2. By Joy Kalonas

    Reply

  3. By raihani

    Reply

  4. By Anonymous

    Reply

  5. By Joy Kalonas

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *