Tip 4: KFC pilihan hati?


Korang suka KFC? Aku sangat menyukai KFC, sebab di KFC aku boleh makan ayam, dan ayam itu adalah protein. Dan bagi aku, antara banyak-banyak fast food outlet kategori murah di Malaysia, KFC adalah antara restoran yang OK berbanding MacDonald, Pizza Hut, atau yang seangkatan dengannya, walaupun terletak sebagai pilihan kedua selepas Subway yang jauh lebih menyihatkan.

Namun menyukai KFC tidak bererti aku akan makan di sana setiap hari. Itu bukan diet yang seimbang. Aku cuma berkunjung ke KFC seminggu sekali, jika tidak bersama keluarga, bersama teman-teman.

Memandangkan aku masih belum jumpa mana-mana entri berkenaan ‘makan di KFC dengan cara yang sihat’ oleh mana-mana blogger di Malaysia, berikut aku rungkaikan rahsia, beberapa tips untuk mengubah diet di KFC daripada ‘tidak sihat’ kepada ‘lebih sihat’.

1Pilih Bahagian Dada
Bahagian dada ayam adalah yang paling kurang lemak dan paling tinggi protein. Malah kalori per gramnya juga lebih rendah berbanding bahagian-bahagian yang lain. Bahagian yang paling tinggi lemak dan kalori? Thigh (aku tak pasti istilahnya dalam bahasa Melayu, tapi bahagian yang dekat-dekat bontot ayam tu, ada sesiapa nak bantu?).

2Buang kulit dan kerak tepung
Kulit dan kerak tepung mengandungi kandungan lemak/minyak yang sangat tinggi. Dan tinggi lemak itu bererti tinggi kalori. Seketul *betis ayam goreng berserta kulit/kerak tepung mengandungi 10g lemak (179kcal) – kandungan lemak bersamaan kira-kira satu sudu besar minyak masak, manakala seketul betis ayam goreng tanpa kulit/kerak tepung mengandungi 4g lemak (92kcal). Lihat, dengan sedikit ‘modifikasi’ sahaja dah boleh mengurangkan 87kcal!

3Pilih perisa ‘spicy‘, bukannya ‘original
En. Susu Sejat, kenapa mesti spicy (sekarang dikenali sebagai Hot Black Pepper) dan bukannya original? Sebabnya mudah, makanan yang berempah ni boleh meningkatkan metabolism, dan tinggi metabolism bererti kita boleh ‘membakar’ kalori lebih pantas berbanding biasa, seterusnya membantu mereka yang ‘terlebih berat’ untuk turun berat badan dengan pantas.

4Minta air kosong (atau mineral)
Pepsi? Mirinda? 7 up? Tolak ketepi semua tu. Disamping harganya yang mahal (memandangkan ia adalah minuman ‘gula’ tanpa sebarang khasiat, maka RM1.80 per cup itu bagi Susu Sejat adalah mahal) minuman sebegini langsung tidak menyihatkan. Segelas Pepsi yang dijual di KFC hanya mengandungi kira-kira 7 sudu teh gula berserta beberapa mol gas karbonat dan sedikit perasa. Berbaloikah kita membayar RM1.80 hanya untuk 7 sudu teh gula, sedangkan sekampit gula 1kg gula cuma berharga RM1.60? Fikir-fikirkanlah..

5Hindari ‘French Fries‘ atau ‘Wedges
Ambil sehelai tisu, lipat, dan picit sama ada sebatang wedges mahupun sebatang french fries di antara dua lipatan tadi. Sekarang anda faham maksud Susu Sejat? Sebatang dua adalah OKAY, tetapi kalau makanan sebegini, mampukah kita untuk makan hanya sebatang dua, sedangkan kita sudah membayar kira-kira RM3 untuk sehidangan wedges? Dipendekkan cerita, hindari terus makanan ni lebih elok, malah menjimatkan wang.

6Lapkan minyak yang berlebihan
Selepas membuang kulit ayam dan kerak tepung, korang mesti perasan akan kilaun-kilauan minyak pada permukaan isi ayam tersebut. Lapkan minyak-minyak tersebut dengan tisu yang telah dibekalkan oleh pelayan KFC. Korang boleh menyingkirkan beberapa puluh kalori jika mempraktikkan teknik ini.

Jadi, siapa cakap kalau nak kuruskan badan kita kena ‘mengharamkan’ KFC? Secara asasnya, tip-tip yang dinyatakan di atas adalah bertujuan untuk mengurangkan pengambilan kalori, terutamanya kalori dari minyak dan gula. Cubalah!

Oh ya, buat mereka yang ingin menaikkan berat badan, KFC is also a good weight gainer, along with proper weight training and of course, your daily calorie intake must slightly exceeds your DCR. It loads your nutrition with plenty amount of protein along with sufficient amount of fat (based on the tips given).

Untuk senarai maklumat pemakanan hidangan di KFC, sila rujuk di sini.

*Betis = Drumstick

Comments

  1. By notso_violet : seindah bunga seri pagi

    Reply

  2. By f_hamid

    Reply

  3. By Joy Kalonas

    Reply

  4. By "miko itu nana"

    Reply

  5. By Joy Kalonas

    Reply

  6. By Hapiz Rahman

    Reply

  7. By Kie-yu

    Reply

  8. By eijam

    Reply

  9. By Encik aMin

    Reply

  10. By Joy Kalonas

    Reply

    • By nina lee daud

      Reply

  11. By Wahida Jumaat

    Reply

  12. By Joy Kalonas

    Reply

  13. By cik xxx

    Reply

  14. By Joy Kalonas

    Reply

  15. By i-SYA

    Reply

  16. By Joy Kalonas

    Reply

  17. By i-SYA

    Reply

  18. By Joy Kalonas

    Reply

  19. By i-SYA

    Reply

  20. By Joy Kalonas

    Reply

  21. By i-SYA

    Reply

  22. By Joy Kalonas

    Reply

  23. By MamaQistina

    Reply

  24. By Joy Kalonas

    Reply

  25. By adieha

    Reply

  26. By fadazaz

    Reply

  27. By zarina

    Reply

  28. By mushimoo

    Reply

  29. By arianna

    Reply

  30. By rahmah

    Reply

  31. Reply

  32. By alexreza

    Reply

  33. By Penternak Dinosour

    Reply

  34. By hanie

    Reply

  35. Reply

    • Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *