Panduan menggunakan e-book ‘Food Calorie List’ (Versi 1.0)

Terima kasih kepada saudari Puteri Maszam kerana mengajukan satu soalan berkenaan perkara yang aku terlupa sentuh sebelum ini. Soalan beliau berbunyi begini,

mcm mana nk kira kcal kalau i mkn sebungkus nasi lemak dgn sebungkus mee rebos..

Buat mereka yang sudah memiliki ebook “Food Calorie List”, mungkin ebook ini bakal membuka lembaran baru dalam cara kalian mengawal pengambilan makanan, disamping dapat menikmati makanan-makanan tradisi seperti nasi lemak, roti canai, dan sebagainya. Namun, soalan cik Puteri Maszam tadi menunjukkan mungkin tak ramai yang pasti bagaimana untuk menentukan kalori dalam sesebuah makanan, jika portion (berat) makanan yang diambil itu berbeza daripada yang dinyatakan di ebook.

Sebagai contoh, dalam ebook tersebut dinyatakan kalori dalam 170g Mee Goreng Mamak ialah 281kcal. Mungkin untuk memudahkan kerja, ada sesetengah individu hanya timbang betul-betul 170g untuk dimakan dan selebihnya diletakkan ke tepi; ertinya tak perlu susah-susah buat pengiraan, kerana jumlah kalorinya pasti seperti yang dinyatakan di ebook, iaitu 281kcal. Tetapi bagaimana pula jika seseorang individu hendak makan sebungkus Mee Goreng Mamak yang beratnya ialah 300g?

Dalam matematik, perkara ini hanya melibatkan konsep ‘Nisbah’ (ratio):

Katakan Amirul membeli sebungkus mee goreng mamak yang beratnya ialah 315g (setelah ditimbang), berserta dengan sebiji telur mata (sunny side-up). Berapakah jumlah kalori yang terdapat dalam hidangan ini?

1 – Semak kalori Mee Goreng Mamak dalam ebook

170g mengandungi 281kcal (klik gambar untuk besarkan)

2 – Kira nilai kalori per gram

281kcal dibahagikan dengan 170g; 281/170 = 1.653kcal/g

3 – Darabkan nilai dalam (2) dengan jumlah mee goreng mamak yang hendak diambil, iaitu 315g

1.653 x 315 = 520.7kcal

4 – Semak pula kalori bagi sebiji telur mata (menggunakan ebook)

Sebiji telur goreng mata mengandungi 90kcal (klik gambar untuk besarkan)

5 – Akhir sekali, jumlahkan nilai dalam (3) dan (4) untuk mengetahui jumlah kalori yang bakal/telah diambil.

520.7kcal + 90kcal = 610.7kcal

Mudahkan pengiraannya? Apa yang anda perlukan dalam aktiviti ini ialah
(1) E-book “Food Calorie List” (disyorkan supaya print)
(2) Kertas dan pensel untuk mengira
(3) Kalkulator
(4) Penimbang
(5) “Food Log” anda sendiri, sebagai rekod nutrisi anda untuk memastikan anda memantau JUMLAH kalori yang diambil dalam sehari.

Kalau terasa pengiraan di atas menyusahkan, kalian ikut sahaja serving (sukatan hidangan) seperti yang dinyatakan dalam ebook. Pokoknya, semua terpulang kepada masing-masing. Selamat mencuba!

P/S: Teringat zaman sekolah menengah dahulu. Sebelum popularnya ‘kalkulator saintifik’, kita terpaksa bergantung kepada ‘Buku Sifir’ untuk menyelesaikan masalah-masalah matematik berkaitan sudut (sine, cosine) dan kebarangkalian. Analoginya, ebook “Food Calorie List” adalah ‘Buku Sifir’ kita. Sudahkah anda memilikinya?

Comments

 1. By Anonymous

  Reply

 2. By Joy Kalonas

  Reply

 3. By putri_syu

  Reply

 4. By haziqah

  Reply

  • Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *